Kochani moi dziś na szybkości mam dla Was przepyszny deser inspirowany przepisem z magazynu Olive. Ja tym boskim deserem rozkoszuje się właśnie popijając kawę na tarasie i powiem Wam jest mega! Szybki w przygotowaniu wywołuje efekt wow przy każdej łyżeczce, koniecznie musicie go spróbować !

 

Rabarbarowo-tymiankowy bałagan ; )

 

4-5 łodyg rabarbaru

1 gałązka tymianku

3 małe bezy

200 ml śmietany 30%

1,5 łyżki cukru pudru

½ łyżeczki soku z limonki

½ szklanki cukru

½ szklanki wody

 

Do rondelka wsypujemy cukier wlewamy wodę, dodajemy gałązkę tymianku i zagotowujemy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy obrany i pokrojony w nieduże kawałki rabarbar – gotujemy 5 minut – odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z limonki.

Połowę przestudzonego rabarbaru mieszamy z ubitą śmietaną. Na miseczki lub do szklaneczek nakładamy porcję śmietany z rabarbarem.  Na śmietanę wykładamy rabarbar, a na niego kruszymy bezy, wszystko polewamy delikatnie powstały w trakcie gotowania rabarbaru syropem, posypujemy listkami tymianku i serwujemy.

Jeśli deser ma być podany później bezy kruszymy dopiero przed podaniem ; )