Pojawił się pierwszy rabarbar – ten o najpiękniejszym kolorze i najintensywniejszym smaku. Nie ma więc na co czekać, trzeba wybrać się na zakupy, aby móc przygotować najlepszą na świecie rabarbarówkę. Dzięki niej zachowamy ten niepowtarzalny smak także na jesienne i zimowe wieczory, pod warunkiem, że oprzemy się pokusie wypicia wszystkiego po jej przygotowaniu 😉 Tak czy inaczej zapraszam i polecam

 

Rabarbarówka a`la Igraszki Losu

 

6-8 łodyg rabarbaru

1,5 szklanki cukru

0,5 litra spirytusu

250 -400 ml wody

 

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki przekładamy do wysokiego , zakręcanego naczynia np. słoja, wsypujemy cukier, potrząsamy aby cukier pokrył rabarbar i odstawiamy na minimum 3 godziny ( ale może być też i na całą noc ).

Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Z rabarbaru odlewamy sok i mierzymy jego ilość – u mnie z tych proporcji wyszło 300 ml soku, po czym wlewamy go z powrotem do słoja. Wlewamy 250 ml (lub więcej jeśli ktoś lubi słabsze alkohole ), przegotowanej zimnej wody i mieszamy aby sok połączył się z wodą. Do słoja wlewamy spirytus mieszamy całość ponownie i ostawiamy na minimum 10 godzin (max. 6 miesięcy ). Po tym czasie alkohol odcedzamy, przelewamy do butelek, schładzamy i cieszymy się smakiem pysznej domowej rabarbarówki  🙂