Są przepisy do których wraca się co jakiś czas. I to jest jeden z tych, po który sięgam kiedy pomysłów na rybę brak i kiedy chcę zaskoczyć czymś swoich gości. Ryba obtoczona w maku to zawsze strzał w 10. Wygląda super (zwłaszcza kiedy obtoczymy w nim pstrąga lub łososia), a do tego smakuje zaskakująco pysznie. Ja lubię podawać go z surówką z marchewki, ale Wy możecie poszaleć 😉 I tak, tak możecie lajkować i posyłać przepisy dalej 😉

Pstrąg łososiowy w maku na surówce z marchewki i pora

4 filety z pstrąga łososiowego
1 szklanka maku
Sól, pieprz

Surówka:
4 duże marchewki
1 nieduży por
1 łyżka majonezu kieleckiego
1 łyżka jogurtu
Cukier, sól, pieprz do smaku

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko ją solimy i dodajemy szczyptę cukru. Pora obieramy i kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) dodajemy do marchewki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Pstrągi myjemy, osuszamy i usuwamy z nich skórę. Każdy filet solimy i lekko pieprzymy. Na talerz wsypujemy mak i obtaczamy w nim każdy kawałek ryby.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety po 3-5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.
Marchewkę z porem doprawiamy majonezem i jogurtem, jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze soli i pieprzu.
Pstrąga serwujemy razem z surówką z marchewki lub z innymi dodatkami.