Pierwszego maja namawiałam Was na spacer i poszukiwanie bzu aby przygotować z niego aromatyczny cukier. Dziś zachęcam Was do spaceru połączonego ze zbieraniem kwiatów mniszka lekarskiego.  Mniszek ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe, poprawia trawienie, wspiera wątrobę, wzmacnia odporność, a stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran. Ja polecam Wam prosty syrop z mniszka, który  nie tylko łagodzi kaszel, ale zawiera witaminy A,C i D, witaminy z grupy B, inulinę, asparaginę czy kwas krzemowy – koniecznie przygotujcie sobie kilka słoiczków na sezon jesienno-zimowy ; )

 

Prosty syrop z mniszka lekarskiego

 

Około 20 kwiatów mniszka lekarskiego

3-4 łyżki cukru

1-2 łyżki spirytusu

 

Kwiaty mniszka staramy się zebrać z dala od ulicy. Kwiaty oczyszczamy, układamy na białym papierze lub materiale odstawiamy na 2 godziny. Płatki mniszka odrywamy od trzonka (staramy się aby były same żółte płatki bez zielonych części).

Do małego (około 200 ml ) wyparzonego słoiczka wkładamy warstwę kwiatów, zasypujemy je warstwą cukru, lekko ugniatamy i czynność powtarzamy, aż do wykończenia składników staramy się aby ostatnią warstwę tworzył cukier.

Ostatnią warstwę też lekko ugniatamy i zalewamy płatki spirytusem – słoiczek zakręcamy wyparzoną zakrętką. Słoiczek odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień, po tym czasie słoiczek z powstałym syropem przechowujemy w lodówce.

Stosujemy 1 łyżeczkę dziennie – stosujemy np. przy kaszlu, zapaleniu gardła czy oskrzeli

 

Przepis prof. Ożarowskiego