Obiecywałam i sobie i Wam, że koniec z przetworami, ale kiedy w jednym sklepie zobaczyłam figi i to tak tanio, że nie mogłam się powstrzymać no i trochę ich kupiłam. Powstał bardzo prosty dżem, który sprawdzi się zarówno jako dodatek na kanapki czy naleśniki, ale będzie też wspaniałą bazą do marynat czy sosów. Od razu mogę Wam też zdradzić, że fig będzie dość sporo na Igraszkach i oprócz dżemu będzie kilka bardzo smacznych przepisów na ich wykorzystanie. I jeszcze jedna informacja dla tych, którzy lubią moje alkoholowe przepis – będzie kilka nowych, także z figą ; )

Jeśli więc gdzieś w sklepie traficie na piękne figi kupujcie i koniecznie zróbcie przynajmniej 2 słoiczki tego dżemu – warto <3

 

Prosty dżem figowy

 

10 szt. fig

½ szklanki wody

4 łyżki soku z limonki

1 szklanka cukru

 

Figi myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Przekładamy je do garnka, podlewamy wodą i sokiem z limonki – zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy je 15 minut. Figi wyłączamy i odstawiamy na bok aby trochę przestygły. Figi blendujemy.

Do zblendowanych fig wsypujemy cukier , mieszamy – ponownie zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy około 20-30 minut na wolnym ogniu raz na jakiś czas mieszając zawartość.

Gotowy, gorący dżem przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy starannie i stawiamy do góry dnem, odstawiamy na bok do całkowitego wystygnięcia.