Grzyby najczęściej marynuje się w occie i każdy ma na to swój sposób. Jedni lubią zalewę mocną, drudzy delikatną, a to przepis który pogodzi wszystkich. Grzyby najpierw gotujemy przez chwilę w occie nadając im charakteru a potem dodajemy smaku marynując w aromatycznej oliwie. Grzybki te sprawdzają się jako przystawka na imprezach i znikają zawsze w I kolejności. Ja uwielbiam je z chrupiącą bagietką  Jeśli szukacie nowych pomysłów na grzyby to ten przepis jest właśnie dla Was 

Prawdziwki marynowane w oliwie

2 kg małych prawdziwków (same kapelusze)
½ szklanki soli
1 szklanka octu z białego wina
Skórka skrojona z 1 cytryny
4-6 suszonych pomidorów
1 łyżka suszonego oregano
1 -2 suszone papryczki chili
Oliwa z oliwek

Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Większe kapelusze kroimy na pół, mniejsze zastawiamy w całości. Osuszone grzyby przekładamy do miski, zasypujemy je solą i odstawiamy na 2-3 godziny.
Grzyby przekładamy z miski na ręczniki papierowe, delikatnie wycieramy je z nadmiaru soli i przekładamy do rondelka. Zalewamy je octem i gotujemy 5 minut.
Grzyby wyjmujemy z octu na ręczni papierowe i zostawiamy na 24 godziny do osuszenia.
Prawdziwki układamy w wyparzonym słoiku na przemian ze skórką z cytryny, suszonym pomidorem, chilli i oregano – dociskamy i całość zalewamy oliwą. Oliwa musi dokładnie pokrywać grzyby! Zakręcamy słoiki.
Tak przygotowane grzyby przechowujemy w lodówce (do pół roku), smacznego 

Inspiracja : Moje Gotowanie 10/2014