Wiem, że u sporej grupy z Was w barku „przegryza” się Limoncello a w lodówce chłodzi się krem cytrynowy i wódka z granatu, ale oprócz cytryn i granatu jest jeszcze jedna niekwestionowana królowa zimy – POMARAŃCZA  A, że kilka wiadomości z pytaniem o wódkę pomarańczową było no to nie mam innego wyjścia i przypominam przepis który w zeszłym roku podbił Wasze kubki smakowe – wódka pomarańczowa z rodzynkamia dodatkowo dzielę się tym, który opracowałam z myślą o tegorocznych świętach. Połączenie rozmarynu i pomarańczy w wódce może wydać się nieco zaskakujące, ale tworzy to naprawdę ciekawą w smaku całość, warto zrobić i skosztować, polecam 

Pomarańczowo-rozmarynowa wódka zimowa 

1 nieduża gałązka rozmarynu
Skórka z ¼ pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
1-2 łyżki cukru
1 szklanka spirytusu
2/3 szklanki wody

Rozmaryn i skórkę z pomarańczy wkładamy do słoika zalewamy spirytusem i odstawiamy na 12 godzin. Po 12 godzinach przecedzamy spirytus i przecedzony przelewamy z powrotem do słoika.
Wodę zagotowujemy z cukrem, wyłączamy. Do wody z cukrem dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy- mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do zimnej wody z cukrem i pomarańczą wlewamy przecedzony wcześniej spirytus – mieszamy i przelewamy wódką do butelki. Odstawiamy na minimum 24 godziny do “przegryzienia”. Najlepiej smakuje mocno schłodzona, na zdrowie!