Jeszcze kilka godzin i zaczynamy kolejny majowy długi weekend : ) Cieszę się tak jakbym miała kolejny raz wyjechać na wakacje, a ja zamierzam spędzić  ten czas głównie w kuchni ; ) Mam tyle pomysłów na nowe pyszne dania, że już nie mogę się doczekać tej twórczej pracy  😉 Trzymam kciuki za ładną pogodę bo i trochę lenistwa z książką w ręku zaplanowałam. Ja teraz zmykam do pracy a Wam zostawiam przepis na długo przez Was wyczekiwaną polędwiczkę w obłędnym sosie truskawkowym rodzina orzekła że jest boska, więc z czystym sumieniem polecam na weekendowy rodzinny obiad  🙂

 

Polędwiczka wieprzowa na puree limonkowym  w sosie truskawkowo-rabarbarowym

 

1 polędwiczka o wadze 350-400 gram

½ łyżeczki oliwy

½ pęczka świeżej mięty

Sól, pieprz

Puree limonkowe :

3 średniej wielkości ziemniaki

Skórka otarta z ¼ limonki

Sok z ¼ limonki

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka śmietany 30 %

Sól, pieprz

Sos rabarbarowo-truskawkowy

2 łodygi rabarbaru

100 gram truskawek

1 kieliszek wody

1 łyżeczka octu balsamicznego

1-2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego

 

Przygotowania zaczynamy od sosu: rabarbar obieramy kroimy na kawałki wkładamy do rondelka, dodajemy pozbawione szypułek i pokrojone truskawki, wlewamy kieliszek wody i gotujemy na wolnym ogniu około 1-15 minut. PO tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos przecieramy przez sitko i ponownie przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku miodem mniszkowym i odparowujemy nadmiar wody aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy na bok.

Miętę drobno siekamy. Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy, pieprzymy, delikatnie smarujemy oliwą i obtaczamy dokładnie w posiekanej mięcie. Mięso układamy na folii spożywczej i dokładnie je zawijamy ( tworząc cukiereczek). W garnku gotujemy wodę i do gorącej wody wkładamy zawiniętą polędwiczkę gotujemy ją 20-25 minut.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy – obijamy je na puree, dodajemy masło i śmietankę, wlewamy sok z limonki i otartą skórkę – całość razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowane mięso wyciągamy z wody, wyjmujemy z folii i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Sos podgrzewamy wylewamy po porcji na talerz, na środku nakładamy porcję puree, a na nim układamy przestudzone, pokrojone w plastry mięso, dekorujemy ćwiartkami truskawek i serwujemy gorące, smacznego : )