Kiedy człowiek totalnie przemęczony dobra, prosta sałatka i soczysty kawałek mięsa to jest to co  wystarczy do szczęścia. A jak robi się to w 30 minut i do tego bajecznie wygląda to, to jest coś co warto zapisać i zapamiętać 😀  Dlatego też na szybki obiad, albo na kolację i to nie tylko tą weekendową poleca się ta bajecznie smaczna sałatka 😉

 

Polędwiczka w boczku na sałacie z nektarynkami

 

1 polędwiczka wieprzowa (o wadze około 500 gram )

8 plasterków boczku wędzonego

2 gałązki tymianku

Sól, pieprz

1 opakowanie mieszanki sałat z rucolą

4 nektarynki (można zmienić na brzoskwinie)

1 papryczka chilli

4 łyżki oliwy z oliwek

 

Polędwiczkę oczyszczamy z włókien, płuczemy, osuszamy. Oprószamy ją solą i pieprzem. Polędwiczkę posypujemy posiekanym tymiankiem. Na desce rozkładamy plastry boczku na środku kładziemy polędwiczkę i zawijamy ją w plastry boczku, spinamy ją wykałaczkami.

Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy ją na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Upieczone mięso przenosimy na deskę do krojenia i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

W międzyczasie i salaterce łączymy ze sobą mieszankę sałat, posiekaną chilli i pokrojone w kostkę nektarynki.  Skrapiamy wszystko oliwą z oliwy.

Sałatę rozkładamy na 4 talerze. Mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie, serwujemy najlepiej z kieliszkiem schłodzonego białego wina 😀 smacznego 😀