Tak, tak uzależnienia ciąg dalszy i jeśli ktoś myśli, że dziś nie będę oglądać HP to jest w błędzie. Przez kilka dni zastanawiałam się co tym razem towarzyszyć będzie domowemu seansowi i od razu przed oczami pojawiła się ona. PIZZA! Domowa, wypełniona serem z ulubionymi dodatkami jednym słowem NAJLEPSZA! Tą wykonał mój mistrz Młody więc proszę Was posyłajcie ten przepis dalej w świat i lajkujcie niech Młody ma radochę 

Pizza na wypasie z serem w rancie

0,5 kg mąki 00 ( w ostateczności 450 )
300 ml letniej wody
½ opakowania drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Ostry sos pomidorowy na pizzę:
1 puszka pomidorów
3 papryczki chilli
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
Sól, cukier do smaku

Dodatkowo:
500 gram sera żółtego lub mozzarelli w kawałku
Ulubione dodatki, u nas:
2 kulki mozzarelli
2 pomidory
1 czerwona cebula
100 gram szynki np., szwardzwaldzkiej lub prosciutto

Do blendera przekładamy pomidory z puszki, dodajemy obrane ząbki czosnku i papryczki chilli – blendujemy na gładki sos. Sos doprawiamy do smaku sola i cukrem, odstawiamy.
Do miseczki rozkruszamy drożdże posypujemy je cukrem , zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Do mąki wlewamy rozczyn wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką ciasto. Kiedy ciasto stanie się jednolite dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto raz jeszcze aż wchłonie cały tłuszcz a ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).
Blat podsypujemy mąką 00 (lub kaszą manną wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące), ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 4 części.
Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy go 2-3 centymetry od brzegu ciasta, pozostałym ciastem opatulamy ser. Środek placka smarujemy sosem i układamy dodatki u nas pomidory pokrojone na ćwiartki (pozbawione gniazd nasiennych), cebulę pokrojoną w piórka i pokrojoną mozzarellę. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-250 stopni i pieczemy 12-15 minut.
Po upieczeniu na pizzę kładziemy szynkę (tą surową układamy zawsze po upieczeniu ), posypujemy świeża bazylią i serwujemy