Pomidory. Warzywo bez którego bardzo trudno obejść się w kuchni. Idealne na przetwory, do zup, pieczenia czy na kanapki. Najpopularniejszym przetworem z pomidorów jest ketchup ja jednak mam dla Was inną propozycję – chutney pomidorowy. To gęsty sos, który z powodzeniem możemy używać obok lub zamiast ketchupu, pachnie obłędnie indyjskimi przyprawami i zaskoczy na pewno nie jednego domownika. Kiedy robiłam pierwszą porcję myślałam, że będzie ona tylko dla mnie bo moja rodzinka z indyjskimi smakami ma różnie – niestety musiałam dokupić  kolejne 15 kg i uruchomić pokaźną produkcję bo Młody zjadł wszystkie słoiczki w 2 dni 😀 Także teraz już wiem, że z czystym <3 mogę go polecić także zagorzałym ketchupożercom  ;D

 

Pikantny chutney pomidorowy w stylu indyjskim

 

1, 5 kg pomidorów

5 ząbków czosnku

1 łyżka startego świeżego imbiru

1 czerwona cebula

1-2 papryczki chilli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka garam masala

½ łyżeczki kminu rzymskiego

¼ łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżka octu jabłkowego

sól

1 szklanka cukru

 

Pomidory sparzamy wrzątkiem obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w  dość gruba kostkę – przekładamy do miseczki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, chilli drobno siekamy.

Na patelnie wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy tj. garam masalę, kmin rzymski i kolendrę – przesmażamy 1 minutkę. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir i chilli i przesmażamy kolejną minutę. Następnie dodajemy pomidory, ocet i wsypujemy cukier – mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory około 1,5 godziny mieszają raz na jakiś czas. Chutney jest gotowy kiedy cała woda z pomidorów odparuje. Czas gotowania zależy od mocy kuchenki, u mnie wystarczyło to 1,5 godziny.

Chutney doprawiamy do smaku sokiem z limonki i szczyptą soli. Gorący chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na deskę do góry dnem i zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia.

Chutney to świetny dodatek do serów, mięs i wędlin z powodzeniem zastąpi ketchup na kanapkach, smacznego 😀