Mak króluje na naszym świątecznym stole nie tylko w makowcu ale i w kluskach z makiem. Kluski zgodnie z tradycją (naszą) robione są samodzielnie w Wigilię właśnie. W tym roku jednak kolacja wigilijna nie u nas w związku z powyższym postanowiłam, że zamiast klusek będą pierożki (je można przygotować wcześniej). Do tego prosty sos wiśniowy który z prostego dania uczyni pyszny deser – idealny na zwieńczenie tej wyjątkowej kolacji. Może ktoś z Was skusi się na taki deser?

Pierożki z makiem i sosem wiśniowym

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka rozpuszczonego masła
Szczypta soli

Farsz:
Porcja masy makowej

Sos wiśniowy:
450 gram mrożonych wiśni
Około ½ szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Sos: Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i cukier i doprowadzamy wiśnie do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos około 15 minut, aż lekko zgęstnieje. Doprawiamy go do smaku cukrem jednak nie za dużo, bo sos ma być kwaskowy  Odstawiamy.
Masę makową przygotowujemy zgodnie z przepisem lub używamy masy makowej z puszki.
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Po środku robimy wgłębienie wlewamy w nie wodę i masło, dodajemy szczyptę soli i wszystko starannie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i ostrożnie (ciasto jest gorące) zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy jednolite elastyczne ciasto wkładamy je z powrotem do miseczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę masy makowej i zlepiamy pierożki. Możemy tradycyjnie lub nadać im kształt uszek. Pierożki układamy na bacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką aby przed gotowaniem nie wyschły.
Gotowe pierożki gotujemy w leciutko osolonej wodzie około 4 minut. Ugotowane pierożki serwujemy z sosem wiśniowym, smacznego 

Przepis powstał we współpracy z marką https://www.facebook.com/Pravda-The-truth-in-vodka-1581996…/