Przepraszam Was za kilka dni ciszy ale wyjątkowo moja była stanowczo za krótka na jakiekolwiek inne działania niż praca i spanie. Nadrabiam zaległości i w ramach przeprosin mam dla Was przepyszne pierogi z botwinką, która już pojawiła się na straganach i w sklepach – musicie ich koniecznie spróbować ; )
Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem czosnkowym
Ciasto:
1 szklanka mąki
Około ½ szklanki gorącej wody
1 łyżka oliwy
Szczypta soli
Farsz:
1 opakowanie serka ricotta
1 ząbek czosnku
1 /2 pęczka botwinki
1/5 szklanki wody
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Sos:
1 kubek jogurtu
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym drobno szczypiorkiem. Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprze,- odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól – mieszamy. Gorącą wodę łączymy w kubku z oliwą. Wymieszaną z oliwą gorącą wodę wlewamy do mąki i wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki się połączą ciasto odstawiamy na 15-20 minut aby odpoczęło.
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojone drobno łodyżki botwinki. Do lekko zeszklonej botwinki wlewamy wodę i dusimy ją około 5 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno listki botwinki i przesmażamy 2-3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miseczki przekładamy serek ricottę, dodajemy przestudzoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Blat lub stolnicę podsypujemy mąką. Przekładamy na nią przygotowane wcześniej ciasto i wyrabiamy je (jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej mąki ). Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, rozwałkowujemy je i za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku każdego kładziemy porcję farszu, zlepiamy je i gotujemy je 3-4 minuty w gorącej, osolonej wodzie.
Pierogi odcedzamy i serwujemy z masłem lub sosem jogurtowym czosnkowym lub koperkowym, smacznego ; )