Przepraszam Was za kilka dni ciszy ale wyjątkowo moja była stanowczo za krótka na jakiekolwiek inne działania niż praca i spanie. Nadrabiam zaległości i w ramach przeprosin mam dla Was przepyszne pierogi z botwinką, która już pojawiła się na straganach i w sklepach – musicie ich koniecznie spróbować ; )

 

Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem czosnkowym

 

Ciasto:

1 szklanka mąki

Około ½ szklanki gorącej wody

1 łyżka oliwy

Szczypta soli

Farsz:

1 opakowanie serka ricotta

1 ząbek czosnku

1 /2 pęczka botwinki

1/5 szklanki wody

1 łyżka masła

Sól, pieprz

Sos:

1 kubek jogurtu

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sól, pieprz

 

Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym drobno szczypiorkiem. Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprze,- odstawiamy.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól – mieszamy. Gorącą wodę łączymy w kubku z oliwą. Wymieszaną z oliwą gorącą wodę wlewamy do mąki i wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie składniki się połączą ciasto odstawiamy na 15-20 minut aby odpoczęło.

Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojone drobno łodyżki botwinki. Do lekko zeszklonej botwinki wlewamy wodę i dusimy ją około 5 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno listki botwinki i przesmażamy 2-3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miseczki przekładamy serek ricottę, dodajemy przestudzoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Blat lub stolnicę podsypujemy mąką. Przekładamy na nią przygotowane wcześniej ciasto i wyrabiamy je (jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej mąki ). Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, rozwałkowujemy je i za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku każdego kładziemy porcję farszu, zlepiamy je i gotujemy je 3-4 minuty w gorącej, osolonej wodzie.

Pierogi odcedzamy i serwujemy z masłem lub sosem jogurtowym czosnkowym lub koperkowym, smacznego ; )