Lepienie pierogów to wcale nie taka prosta sprawa. Ciasto na pierogi chłonie emocje tak samo jak ciasto drożdżowe. Jeśli jesteś zła, nie w humorze ile byś nie zagniatała, z jakiego przepisu byś nie robiła, ciasto będzie nie takie. Jeśli jednak do ciasta przelejesz te najlepsze, najweselsze emocje, najprostsze składniki stworzą coś wyjątkowego i pysznego. A, że ja miałam taki dobry dzień to powstały nasze najukochańsze ruskie pierogi, które dziś Wam polecam 

Pierogi ruskie a`la Igraszki

Ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżki masła
Szczypta soli
1,5 szklanki wody

Farsz:
500 gram sera białego 3-krotnie mielonego
500 gram ziemniaków
250 gram wędzonego boczku
2 cebule
Sól, pieprz

Ziemniaki obieramy kroimy na 4 części, wsypujemy 2 łyżeczki soli, zalewamy je wodą i gotujemy 20-30 minut do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków.
Na patelni przesmażmy 10 minut pokrojony w kostkę boczek wędzony. Kiedy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy szczyptę soli i smażymy kolejne 8 minut lub do momentu kiedy cebula zmięknie i ładnie się zarumieni.
Do ziemniaków, dodajemy ser, 2/3 boczku z cebulą – mieszamy aż do połączenia się składników i doprawiamy farsz solą i dość dużą ilością pieprzu – odstawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły.
Do rondelka wlewamy wodą, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę i za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki. Kiedy składniki się połączą ciasta przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkowujemy, kubkiem wycinamy koła, na środek każdego nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie po 2-3 minuty. Ugotowane pierogi serwujemy polane pozostała cebulką z boczkiem, smacznego