Jesień w tym roku nie jest dla mnie zbyt łaskawa i te ciągłe zmiany doprowadziły do zapalenia zatok. Za mną już wizyta u lekarza i wizyta w aptece. Leki kupione i tu jedno z podstawowych problemów – jak przyjmować leki? Czy my to naprawdę wiemy? Czy wiemy co znaczy pojęcie „na czczo”, czy wiemy czym je popijać i co jeść a czego nie kiedy przyjmujemy antybiotyki? Może się wydawać, że tak, ale ja zaskoczyłam się niektórymi pojęciami na warsztatach dla seniorów na których byłam z Babcią na zaproszenie Sokołów. Ponieważ prawie każdy z nas „bierze” jakieś leki pozwolicie, że zacytuje Nutritionlab Agnieszka Piskała dietyka i przypomnę Wam główne zasady ich przyjmowania, a potem zaproszę Was na pierożki #zgruntudobre (które dzielnie na warsztatach robiła moja Babcia, a przez chwilę nawet ja) 

„Główne zasady zażywania leków
• Najlepiej 2 godziny przed lub po posiłku
• Na czczo tj. co najmniej 8 godzin przerwy lub godzinę przed śniadaniem
• „Przed jedzeniem” tj. 20 minut przed rozpoczęciem posiłku
Leków nie wolno popijać:
1. Kawą
2. Herbatą
3. Napojami mlecznymi
4. Sokami owocowymi/warzywnymi (grejpfrutowy!!) Sok grejpfrutowy zwiększa stężenie aktywnych substancji we krwi o 15%
5. Alkoholem
Co bardzo ważne!
(!) Preparatów z żelazem nie można łączyć z herbatą
• Antybiotyków nie łączymy z mlekiem i przetworami mlecznymi
• Tabletki na ból głowy nie popijamy kawą
• Nabiał zakazany w leczeniu antybiotykami, tetracyklinami i lekami na osteoporozę
• Produkty pełnoziarniste NIE z trójpierścieniowymi lekami na depresję i z naparstnicą (na arytmię i niewydolność serca)
• Tłuste mięso NIE z teofiliną (zwiększa zaburzenia pracy serca i obniża ciśnienie)
• Zielone warzywa NIE z lekami przeciwzakrzepowymi”

Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku

Składniki:
• 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” (1 opakowanie)
• 50 g cebuli
• 100 g młodych liści szpinaku
• 250 g mąki
• 1 jajko
• 100 ml wody
• 50 g masła
• 1 łyżka oleju lnianego
• pół pęczka natki pietruszki
• sól, świeżo mielony pieprz

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak,aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki.
Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm.

Farsz:
Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Dodatki:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami.