Są tu spóźnialscy co zapomnieli upiec pierniczki na prezenty, na choinkę lub po prostu słodkie co nieco do kawy? Jeśli tak, biegnę z pomocą i przedstawiam przepis na przepyszne pierniczki, które od kilku lat za sprawą przyjaciółki mojej Mamy – Iwonki goszczą na naszym świątecznym stole. Musicie ich koniecznie spróbować tym bardziej, ze co roku testowane są na przedszkolakach i bardzo im smakują 

Pierniczki błyskawiczne a`la Igraszki Losu

1 kg mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku
1 opakowanie przyprawy do piernika
Skórka otarta z 1 pomarańczy
½ laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kardamonu

W garnku rozpuszczamy masło i podgrzewamy je razem z miodem i cukrem pudrem, aż do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą a cukier rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i amoniak – mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy wszystko łyżką, a potem ręką wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto zacznie nam odchodzić od ręki to znak że jest gotowe.
Nożem odkrawamy kawałek (resztę ciasta przykrywamy ściereczką) i na podsypanej mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 8-10 minut. Upieczone pierniczki przekładamy na talerze i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzone pierniczki możemy zacząć dekorować. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach z kawałkiem jabłka ( dzięki temu staną się miękkie). Pierniczki mogą być pysznym, świątecznym prezentem, smacznego 😉