Omlety, zwłaszcza te pieczone – to coś co uwielbiam, zwłaszcza w niedzielne poranki. Wtedy mam czas aby spokojnie rozbić jajka, pokroić składniki a w czasie kiedy omlet się piecze mogę spokojnie napić się porannej kawy i nadrobić zaległości w lekturze. I dziś właśnie takie śniadanie i to z poczwórnej porcji składników, bo część zabieramy ze sobą w plener ; ) Polecam Wam uwadze ten wszechstronny i prosty przepis i życzę pięknej, pełnej słońca niedzieli ; )

 

Pieczony omlet z warzywami, szynką  i serem

 

4 jajka

½ papryki żółtej lub pomarańczowej

1 cebula czerwona

½ cukinii

4 plasterki szynki lub wędzonego boczku

4 plasterki sera żółtego

1 łyżka oliwy

Sól, pieprz

 

Na patelni na oliwie przesmażmy przez 5 pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę i pokrojoną szynkę. Wszystko delikatnie oprószamy solą i pieprzem.

Ser żółty kroimy w drobne paseczki lub kostkę.

Do salaterki wybijamy wyparzone jajka, solimy je i pieprzymy o lekko ubijamy.

Do formy silikonowej lub niedużego naczynia żaroodpornego (smarujemy je najpierw masłem ) przekładamy podsmażone warzywa i rozprowadzamy je po całej powierzchni. Na warzywa wylewamy doprawione i rozkłócone jajka, a całość posypujemy pokrojonym drobno serem żółtym.

Tak przygotowany omlet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.