Pisałam Wam już, że u nas święta bez schabu nie istnieją. Mam dla Was w związku z tym kolejną propozycję na jego przygotowanie. Tak upieczony schab jest soczysty i jest pyszny zarówno na gorąco jak i na zimno. Jeśli więc szukacie przepisu na świąteczny obiad, lub wędlinę to zapiszcie sobie ten przepis – będziecie zadowoleni 🙂

Pieczony glazurowany schab

1,5 kg schabu
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki cuminu
¼ łyżeczki cynamonu
olej

Glazura:
¼ szklanki brązowego cukru
1 łyżka octu
2 łyżeczki musztardy stołowej

W salaterce łączymy ze sobą wszystkie przyprawy tj. paprykę słodką i ostrą, cumin, cynamon, sól i pieprz. Schab myjemy i osuszamy. Schab nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką przypraw i odstawiamy na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor schab. Obsmażony schab przekładamy do skropionego oliwą naczynia żaroodpornego, przykrywamy go szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 75 minut.
W czasie kiedy schab się piecze przygotowujemy glazurę. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy musztardę – wszystko gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Glazurę zdejmujemy z ognia.
Mięso wyjmujemy z piekarnika, usuwamy folię, mięso polewamy przygotowaną glazurą i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut.
Upieczony schab wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie mięso można już kroić. Jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, smacznego 😉