Jako osoba uzależniona od Harrego Pottera informuje, że przez kilka następnych piątków pojawią się potrawy nie wymagające wielu nakładów pracy a do tego idealnie pasujące na wieczór przed TV. Wiem, że oglądanie Harrego w wieku 33 lat jest nieco dziwne i ja to wiem, ale nic na to nie poradzę, ten film przyciąga mnie przed TV zawsze 🙂 Moim ulubionym daniem do przegryzania w trakcie filmu są oczywiście (banalne to, wiem 😉 ) skrzydełka. Jak wiecie skrzydełka królują u mnie też na imprezach w związku z tym za każdym razem próbuje przygotować je inaczej. Tym razem skrzydełka będą pieczone a następnie otulone sosem na bazie sera, czosnku i szczypiorku – takie trio idealne na zimowe wieczory 

Pieczone skrzydełka z czosnkiem, serem i szczypiorkiem

1 kg skrzydełek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
¼ startego sera parmezan (można użyć bursztynu lub pecorino)
Sól, pieprz

Skrzydełka oczyszczamy, usuwamy lotki, kroimy je na pół, płuczemy i osuszamy. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy, przekręcamy każde na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu zarumienienia drugiej strony.
W misce łączymy ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i starty ser- mieszamy, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Upieczone skrzydełka przekładamy do miski z serem i czosnkiem i dokładnie pokrywamy mieszaniną skrzydełka – przekładamy je na talerz i serwujemy np. z jogurtem naturalnym z czosnkiem, smacznego