W końcu nadszedł długo wyczekiwany przez wszystkich łasuchów i wielbicieli słodkości dzień. Dzień w którym nie liczą się kalorie a ilości zjedzonych pączków, donatów, faworków i racuchów Tłusty czwartku witaj 
Wiem, że nie macie dużo czasu, wiem, ze część z Was i tak będzie liczyć kalorie więc specjalnie dla Was testowałam, piekłam i oceniałam . Trochę to trwało ale udało się i mogę zaprezentować przepis na donaty w wersji light, są naprawdę pyszne więc bierzcie się za pieczenie i za jedzenie tych pyszności 

Pieczone donaty z malinowym lukrem

Donaty:
¼ kostki drożdży
¼ szklanki cukru
3 łyżki masła
2/3 szklanki mleka
1 jajko
3 szklanki mąki

Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
1-1,5 łyżeczki syropu malinowego

Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby trochę przestygło. Mleko lekko podgrzewamy.
Do miski rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem – odstawiamy na 10 minut a by drożdże zaczęły pracować. Do drożdży dodajemy jajko, przesianą mąkę i rozpuszczone masło i za pomocą łyżki łączymy składniki. Kiedy składniki ciasta się poprzenosimy jena podsypaną mąk stolnicę i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto ( około 5 minut ). Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Z ciasta za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy donaty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 7-10 minut. Upieczone donaty przekładamy na kartkę aby przestygły.
Cukier puder mieszamy z syropem malinowym aż do uzyskania gładkiego lukru.
Przestudzone donaty polewamy lukrem malinowym i odstawiamy na około 30 minut aby lukier zastygł, smacznego 😉

Uwaga! Im ciasto cieńsze tym krótszy czas pieczenia. Zauważyłam, że 7 minut to optymalny czas dla Donatów, warto po tym czasie wyjąc jednego i spróbować.