Końcówka starego roku dała mi w kość, a Nowy Rok zapowiada się pełen wyzwań. Aby mieć siłę aby im sprostać najpierw trzeb się pozbierać tak na dobre po Sylwestrze i po małym przeziębieniu. A nie ma lepszego lekarstwa niż aromatyczny bulion z warzywami i makaronem. Ja postawiłam na obłędny bulion z kaczki, który ma magiczną moc i wprost rewelacyjny smak. Po prostu nie ma możliwości, żebyście go nie spróbowali tym bardziej, że kaczki są nadal w bardzo dobrej cenie 😉 Także na zimowe, rozgrzewające obiady poleca się magiczna i bardzo aromatyczna zupa 

Pho z kaczką a’la Igraszki

1 kaczka
2-3 cebule dymki
6 plasterków imbiru
5 ziaren kardamonu
½ gwiazdki anyżu (można więcej ale my za nim nie przepadamy )
1 łyżeczka ziaren kolendry
5 goździków
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki soli
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki przyprawy 5 smaków

Dodatkowo:
Kiełki fasoli ( u mnie lucerny )
Makaron pho
Natka kolendry
Imbir
Limonka
Chilli
Szczypiorek

Kaczkę myjemy, osuszamy – wycinamy z niej filety, odkładamy. Z korpusu ściągamy część skóry (aby wywar nie był zbyt tłusty) o tak przygotowany przekładamy do garnka. Zalewamy go wodą, tak aby przykryła kaczkę, Dodajemy do niej pokrojoną dymkę, czosnek.
Na sucha patelnie przekładamy wszystkie przyprawy i prażymy je przez 1-2 minuty. Uprażone przyprawy dodajemy do garnka z kaczką i gotujemy wszystko na wolnym ogniu jak rosół tj. około 4 godzin.
Filety z kaczki marynujemy w sosie sojowym i przyprawie 5 smaków minimum 30 minut. Filety osuszamy na ręczniku papierowym a następnie przekładamy na patelni (skora do dołu ) i smażymy ją 8 minut z jednej strony a następnie około 5 minut z drugiej. Usmażoną kaczkę przekładamy na deskę i zostawiamy aby odpoczęła. Kroimy ją w cienkie plasterki.
Makaron przygotowujemy wg, wskazówek na opakowaniu. Chilli i szczypiorek siekamy. Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Do miseczek nakładamy makaron i plasterki kaczki, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną chilli, imbir, a także garść kiełków, szczypiorku i kolendry, skrapiamy odrobiną soku z limonki i serwujemy gorące, smacznego ; )