Wiosna w pełnym rozkwicie ! Pojawił się rabarbar kwitną fiołki i forsycje (widzieliście wczoraj przepis na zdrowotny napar z jej kwiatów? ), są też i szparagi. A kiedy pojawiają się szparagi, chociaż raz muszą pojawić się w zestawieniu z makaronem. Ja tym razem postawiłam na białe, które z kurczakiem tworzą pyszne i proste danie. To kto chętny na porcyjkę?

PS. Pisałam, że to danie dla leniuszków, gotowe w niecałe 20 minut?

 

Penne z białymi szparagami i kurczakiem

400 gram makaronu penne
1 podwójny filet z kurczaka
1 pęczek białych szparagów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino)
50 ml bulionu drobiowego
½ szklanki śmietany kremówki
Sól, pieprz
2 łyżki masła
Garść natki pietruszki – opcjonalnie

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na złoty kolor. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerzyk.
Szparagi myjemy i obieramy, kroimy na kawałki odpowiadające wielkością makaronowi penne. Główki szparagów odkładamy na bok.
Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy przez minutę posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy końcówki szparagów, wlewamy białe wino i bulion i dusimy około 5 minut ( po tym czasie połowa płynu powinna odparować. Do szparagów dodajemy przesmażonego wcześniej kurczaka i dusimy 2 minuty- dodajemy główki szparagów i dusimy kolejne 2-3 minuty. Na patelnie wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę.
Odcedzony makaron przekładamy na patelnie z sosem, wszystko starannie mieszamy i ewentualnie doprawiamy raz jeszcze. Przed podaniem makaron możne posypać natką pietruszki. Serwujemy gorące najlepiej z lampką schłodzonego białego wina ; )