Macie ulubione produkty bez których nie wyobrażacie sobie lodówki lub spiżarki? Ja takich produktów mam kilka a jednym z nich jest serek mascarpone. Większość używa go do przygotowywania deserów i ciast a czy wiecie, że jest też świetną bazą do sosów? Moim ulubionym jest sos bianca z mięsem mielonym i warzywami, który może być pysznym zamiennikiem sosu bolognese – polecam 

Penne w sosie bianca

250 gram mięsa mielonego wieprzowego
250 gram mięsa mielonego wołowego
250 gram mascarpone
1,5 szklanki bulionu warzywnego
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 marchewka
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 garść świeżej pietruszki
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Ser parmezan (niekoniecznie)
Opakowanie makaronu penne

W rondlu rozgrzewamy odrobiny oliwy i smażymy na niej około 5 minut pokrojoną kostkę marchewkę, seler naciowy i cebulę. Kiedy warzywa się zeszklą i delikatnie zmiękną dodajemy mięso mielone i smażymy je na dość dużym ogniu (uważając aby warzywa i mięso się nie przypaliły) aż do zarumienienia tj. około 4-6 minut. Do zarumienionego i podsmażonego mięsa wlewamy wino i dusimy je około 15 minut lub do momentu odparowania wina. Wtedy do mięsa wlewamy bulion warzywny, rondel przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy całość około 30 minut.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do mięsa dodajemy serek mascarpone, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy wraz z sosem, przed podaniem możemy posypać go świeżo startym serem parmezan, serwujemy gorące, smacznego