Mimo zapowiedzi pogoda w ten weekend nie jest wcale taka zła. Wczoraj spędziliśmy pół dnia w ogrodzie wędząc ( tym razem na tapecie były ryby), a dziś planujemy krótką wizytę w lesie a potem szalejemy na koncercie. Po deszczu spodziewamy się dziś w lesie  grzybów , dlatego też wyprawa może być dłuższa niż planujemy. Ja oczywiście przygotowana – kawa w termosie zaparzona, kanapki zrobione, można wyruszać. Przepis na pastę/sałatkę która wylądowała w bułce Wam zostawiam, bo jest tak pyszna, że musicie jej spróbować ; )

To co Wy trzymacie kciuki za udane zbiory (bo trzymacie prawda? ) , a ja życzę Wam pięknej, leniwej i smacznej niedzieli ; )

 

Pasta/sałatka z kurczakiem i winogronami

 

1 filet lub udko z pieczonego kurczaka

1 mała  kiść winogron (najlepiej bezpestkowych ) u mnie białych

1 nieduża czerwona cebula

1 jabłko

¼ szklanki orzechów włoskich

Sól, pieprz

2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego

 

Winogrona płuczemy, osuszamy, kroimy na połowę.

Cebulę i jabłko siekamy w drobną kostkę.

Kurczaka obieramy z kości, kroimy w kostkę.

Kurczaka, winogrona, cebulkę i jabłko przekładamy do salaterki, dodajemy posiekane orzechy  -mieszamy. Dodajemy majonez i mieszamy składniki raz jeszcze. Sałatkę próbujemy jeśli jest taka potrzeba doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę/pastę serwujemy samą lub na ulubionym pieczywie, smacznego 🙂