Jak ja kocham niedziele! Chyba najbardziej jesienią i zimą, wtedy to lenistwo pod kołdrą, nieśpieszne śniadanie są jakąś oczywistością zwłaszcza kiedy deszcz za oknem. Wtedy chociaż ma być leniwie śniadania przygotowuje nieco dłużej niż codziennie ( ich przygotowywanie sprawia mi frajdę), za to później oglądając jakiś pozytywny film zajadam je nieśpiesznie, popijając filiżanką kawy. Dzisiejszy poranek nie wygląda inaczej, placuszki usmażone, kawa zaparzona, film ustawiony, ja wracam do łóżka ze śniadaniem, a Wam życzę smacznego i pięknego leniwego dnia 

Pancakes z limonkowym mascarpone, figami, miodem i pistacjami

1 opakowanie serka mascarpone
1 jajko
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z limonki
½ łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki miodu
1 łyżka posiekanych pistacji
1-2 świeże figi
½ szklanki oleju

Połowę serka mascarpone mieszamy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia na jednolite ciasto. Na patelnie wlewamy olej Wielkopolski, rozgrzewamy go i kiedy nabierze odpowiedniej temperatury łyżką nakładamy porcję ciasta. Następnie ogień zmniejszamy i smażymy pancakes na wolnym ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone pancekesy przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Drugą połowę serka mascarpone mieszamy z sokiem limonki i cukrem pudrem.
Figi myjemy, kroimy na ćwiartki.
Na dwóch talerzach układamy jedno na drugim po 2-3 pancakes , wierzch smarujemy serkiem, na nim układamy pokrojone figi, całość oblewamy miodem i posypujemy pistacjami, smacznego