Śnieg za oknem pokrzyżował nam nieco plany, ale po pożywnym śniadaniu wybieramy się na spacer do lasu. Sprawdzimy jak wyglądają nasze ulubione trasy przykryte białym puchem 😉 Ten powrót zimy ma swoje plusy – można np. bez skrupułów zajadać ze smakiem puszyste placuszki z chrupiącym boczkiem oblane słodkim syropem klonowym. Wiem, że połączenie dość oryginalne ale wierzcie mi przepyszne – musicie zaryzykować i ich koniecznie spróbować 🙂

Pancakes z boczkiem i syropem klonowym

Pancakes:
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Olej kokosowy do smażenia

Dodatkowo:
6-9 plasterków boczku
2-3 łyżki syropu klonowego

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajko, dodajemy mleko i wszystko starannie łączymy za pomocą miksera w jednolite, gładkie ciasto.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu po 2-3 minutki z każdej strony. Usmażone panceksy przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Na patelnie kładziemy plastry boczku i wytapiamy je z dwóch stron aż staną się chrupiące i rumiane.
Na talerze nakładamy po 1 placuszku. Na każdym wykładamy plasterek boczku, następnie kładziemy kolejnego placuszka i znowu boczek, wszystko polewamy syropem klonowym i serwujemy, smacznego 😀