Jak wiecie tłusty czwartek wypada w tym roku bardzo wcześnie. Cały czas testuje dla was pączkowe przepisy i trochę hitów już było. Mam dla Was kolejny! W zeszłym roku cieszył się u Was wielką popularnością i u wielu gościł jako dodatek do kawy nie tylko w tłusty czwartek. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście pączków z ziemniakami to najwyższy czas nadrobić zaległości, bo te pączki warte są grzechu 😉

Pączki z ziemniakami

500 gram ziemniaków
1/3 kostki drożdży
¼ szklanki cukru
3 jajka
½ kostki masła
3 szklanki mąki
1 słoik dżemu (u mnie truskawkowy)
Smalec lub olej do smażenia

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy jak na puree. Na utłuczone ziemniaki kruszymy drożdże, na nie wsypujemy cukier, wbijamy jajka, wlewamy rozpuszczone masło a na to wszystko przesiewamy mąkę. Składniki łączymy na początku za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy połączą się w jedną masę, ciasto przenosimy na stolnice podsypaną mąka i zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto (około 5 minut ). Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je jeszcze raz i odrywamy z kuli po kawałku ciasta. Spłaszczamy w dłoni tworząc placek, na środek nakładamy porcję dżemu i zbieramy ciasto do góry, zlepiamy i formujemy w dłoniach. Uformowanego pączka układamy na blacie podsypanym mąką i odstawiamy na 10 minut.
W rondlu rozgrzewamy olej lub smalec.
Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wkładamy partiami pączki (zmniejszamy ogień) i smażymy je z dwóch stron na złoty kolor (około 3-5 minut z każdej strony). Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Pączki serwujemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub same, smacznego 😉