Pomału wkręcam się w klimaty świąteczne. Po domu unosi się zapach korzennych przypraw, pełno u mnie pomarańczy i mandarynek. Kocham ten okres, bo kocham święta Bożego Narodzenia. Jeśli i Wy lubicie te smaki i zapachy to polecam Wam proste i pyszne ciasto z jabłkami pachnące piernikiem 

Pachnące piernikiem ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto:
½ kostki masła
4 łyżki cukru brązowego
1 łyżka miodu
4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo:
2-3 jabłka
1 łyżka płatków migdałowych

Kruszonka:
½ szklanki cukru brązowego
½ szklanki mąki
1 łyżka masła

Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni C.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne a później kroimy w cienkie plasterki.
Kruszonka: mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy do niej cukier i masło i rozcieramy wszystkie składniki między palcami aż do uzyskania kruszonki.
Ciasto: Mało ucieramy z cukrem i miodem na puszystą masę, kiedy podwoi ona swoją objętość wbijamy do niej po jednym jajku (stale ubijając ). Do masy maślano-jajecznej dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika – wszystko starannie łączymy w jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto rozprowadzamy za pomocą łyżki do keksówki (lub małej tortownicy ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy pokrojone w plasterki jabłka, na jabłka wysypujemy kruszonkę , posypujemy ją płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.