Mamy karnawał ! Jak karnawał to czas na słodkości. W cukierniach pełno już faworków i pączków a ja mam dla Was przepis na poczciwe oponki serowe – proste i pyszne  Totalny powrót do dzieciństwa i kuchni prababci, a że pogoda sprzyja lenistwu to ja dziś wieczorem wyciągam album ze zdjęciami, parzę aromatyczną kawę i podjadając oponki oddaje się we władanie wspomnieniem z dzieciństwa  A jakie smakołyki Wam przypominają babcie?

Oponki serowe a`la Igraszki Losu

250 gram sera białego
2 szklanki mąki + mąką do podsypania
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka
¼ kostki masła
1 łyżka cukru
Olej lub smalec do smażenia
Cukier puder

Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok aby trochę przestygło.
Do miski wkładamy pokruszony w dłoniach ser biały, dodajemy cukier, sodę, wbijamy jajka, wlewamy przestudzone masło i dodajemy przesianą mąkę. Wszystko starannie łączymy drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą ciasto przenosimy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i szklanką wycinamy koła. W środku każdego koła kieliszkiem wycinamy kółeczko.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub smalec (smażone na smalcu są bardziej chrupiące ) i smażymy partiami oponki po 2-4 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego, brązowego koloru. Usmażone oponki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Odsączone oponki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy, smacznego ;D