Myślicie, że totalne niedzielne lenistwo z „ Przyjaciółmi” to dobry pomysł? Ja właśnie skończyłam smażyć puchatego biszkoptowego omleta, usmażyłam soczyste, cudownie pachnące figi (tak, tak już są, w fajnej cenie np. w Dino) zrobiłam kakao i wracam do łóżka. W końcu raz na jakiś czas dzień piżamowy wskazany 😀 a Wy jakie macie plany?

Omlet z ricotty z karmelizowanymi figami i limonkowym serkiem

Omlet:
1 kubek jogurtu naturalnego (200 ml)
½ opakowania serka ricotty
3 jajka
Około 1 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Serek limonkowy:
1/23 opakowanie serka ricotty
1 łyżka cukru pudru
Skorka z ¼ limonki
½ łyżeczki soku z limonki

Figi karmelizowane:
4 figi
2 łyżki cukru

Serek limonkowy: serek mieszamy w miseczce z cukrem pudrem skórką z limonki i sokiem – mieszamy, odstawiamy.
Omlet: Do miski przekładamy serek i jogurt, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko starannie miksujemy. Ciasto ma dość gęstą konsystencję i tak ma być. Na patelnie rozgrzewamy oliwę, wykładamy ciasto rozsmarowujemy łyżką nadając mu kształt okrągłego placka i smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut. Po tym czasie za pomocą łopatki przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy kolejne 4-5 minut. Usmażonego omleta, kroimy na 4 części i przekładamy na talerz.
Figi: na patelnie wsypujemy cukier i rozpuszczamy go. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone na ćwiartki figi i smażmy około 2- 3 minut.
Na pokrojonego omleta wykładamy karmelizowane figi, oprószamy wszystko cukrem pudrem i serwujemy z limonkowym serkiem, smacznego 😉