Często w wiadomościach prywatnych pytacie mnie o konkretne potrawy. Ostatnio dostałam pytanie jak zrobić lekką rybę na parze, ale żeby nie była nudna. No i powstała ryba z kopem czyli z porządną dawką pikantnego chilli i rozgrzewającego imbiru – do tego fit i w wersji fast. Idealna na obiad po ciężkim dniu 

Ognisty dorsz gotowany na parze

4 filety z dorsza bałtyckiego 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki oleju sezamowego
Sok z ½ limonki
Sól, pieprz

Dodatkowo:
1 pęczek szczypiorku
200-300 gram ryżu
pergamin

Dorsza myjemy, osuszamy oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę siekamy w drobną kostkę – przekładamy do salaterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dodajemy sok z limonki, olej sezamowy i cukier i mieszamy wszystko na jednolitą pastę.
Z pergaminu wycinamy 4 kwadraty, każdy lekko skrapiamy oliwą i na środku każdej układamy filet, na każdym filecie rozkładamy po 1 łyżeczce pasty, pergamin spinamy tak aby stworzył paczuszkę i tak przygotowane ryby układamy w naczyniu do gotowania na parze. Ryby parujemy 15-20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Ugotowaną rybę przekładamy wraz z pergaminem na talerz i serwujemy razem z ryżem ze szczypiorkiem, smacznego 😉