Mój Młody przyjechał z Krakowa do domu na cały weekend cały wygłodniały. Testował więc ze mną nowe przepisy na Wielkanoc ale pomiędzy próbowaniem nowych potraw cały czas mówił, że zjadłby naleśniki. W weekend brakło czasu ( i sił) na ich usmażenie, ale dziś nadrabiam chociaż Młody już w Krakowie. Jemu na szczęście po głowie chodziły naleśniki z dżemem truskawkowym, więc mam nadzieję, że wybaczy mi tym bardziej, że ja przygotowałam ich wytrwaną wersję 

Naleśniki z kurczakiem i porem

Naleśniki:
2 jajka
1,5 szklanki mąki
½ szklanki mleka
1, 5 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
Szczypta soli

Farsz:
2-3 młode pory lub 1 naprawdę duży
1 łyżka masła
2 ugotowane udka z kurczaka
2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
½ łyżeczki curry
Sól, pieprz

Farsz: Pora kroimy na pół a patem w cienkie plasterki. Pokrojonego pora lekko solimy i dusimy do miękkości na maśle tj. około 15-20 minut. Przesmażonego pora odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane udka z kurczaka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miseczki. Do kurczaka dodajemy przestudzonego pora, serek homogenizowany, curry i wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy raz jeszcze i dostawiamy na bok.
Naleśniki: jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy mleko i składniki mieszamy tak aby nie było grudek. Kiedy mąką połączy się z jajkami i mlekiem stopniowo wlewamy wodę gazowaną i mieszamy aż do połączenia się składników. Dodajemy olej i szczyptę soli – mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut na bok.
Patelnie do smażenia naleśników rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję, rozprowadzamy ciasto i smażmy na naleśniki po 2-3 minut z każdej strony. Usmażonego naleśnika przekładamy na talerz i czynność powtarzamy aż do wykończenia ciasta.
Na usmażonego naleśnika nakładamy porcję farszu zwijamy go w rulon i serwujemy od razu lub po podgrzaniu na maśle z sałatą z sosem vinaigrette – smacznego 😉