Choć zasadziliśmy winogrona dopiero w zeszłym roku, to już w tym możemy cieszyć się pierwszymi owocami. Są małe drobne, pełne pestek, lekko kwaskowe ale pyszne – bo nasze i do tego bez grama chemii. Przez chwilę zastanawiałam się co z nimi zrobić i w pierwszej kolejności było wino – jest ich jednak zbyt mało, będą więc dodatkiem do wina! Tak prostota jak zawsze tkwi w szczegółach i wiedza o tym doskonale np. Włosi, którzy z podstawowych składników są w stanie zrobić coś. I choć to nie przepis, a raczej pomysł na wykorzystanie winogron to i tak się z Wami nimi dzielę 😉

 

Mrożone winogrona 

 

Białe i czerwone winogrona (najlepiej bezpestkowe) w dowolnej ilości

Ulubiona czekolada

Ulubione czerwone wino

 

Winogrona płuczemy i osuszamy na ręczniku. Układamy je na talerzu wyłożonym folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Czekoladę łamiemy na kawałki.

Zamrożone winogrona wyjmujemy i serwujemy w towarzystwie czekolady i lampki wina – pijemy i jemy NA ZDROWIE!