Święta już za nami a Sylwester nadchodzi wielkimi krokami. Jeśli planujecie sylwestrowe spotkanie z przyjaciółmi w domu będę mieć dla Was kilka pysznych propozycji. Zaczynamy od klasyka, który pojawia się w wielu domach na imprezach czyli „śwince w szlafroczku”  – chodzi oczywiście o parówkę owiniętą ciastem francuskim. Ja zamiast ciasta francuskiego proponuje chrupiące ciasto z mąki kukurydzianej która zamieni zwykłą parówkę w amerykański przysmak (także dla dzieci) czyli corn-dogi. Ta przekąska sprawdzi się na każdej imprezie i jest bardzo prosta w przygotowaniu 😉

Mini corn-dogi z sosem majonezowym

8-10 parówek dobrej jakości
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki pszennej + ½ szklanki
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
Olej do smażenia

Sos majonezowy:
2 łyżki majonezu Kieleckiego
2 łyżeczki keczupu
1 łyżeczka musztardy

Aby przygotować sos majonezowy łączmy ze sobą majonez, keczup i musztardę.
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, pszenną (1/2 szklanki) i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, sól i wszystko mieszamy. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy połowę mleka mikserem łączymy składniki na gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy drugą część mleka. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na talerz wsypujemy ½ szklanki mąki. Parówki kroimy na 3 części. Każdy kawałek obtaczamy w mącę, a następnie zanurzamy dokładnie w cieście. Tak przygotowane corn-dogi smażymy na głębokim rozgrzanym oleju po 2-4 minuty z każdej strony lub do zarumienienia. Usmażone corn-dogi odsączamy na ręczniku papierowym serwujemy od razu z ulubionym sosem np. majonezowym 😉