Makowiec to ciasto bez których nie ma grudnia, nie ma świąt Bożego Narodzenia. Jego obecność na wigilijnym stole miała domowi i ich mieszkańcom zapewnić bogactwo, a jego brak mógł przynieść rodzinie nieszczęście, dlatego też z maku przygotowywano nie tylko makowce ale w zależności od regionu kluski z makiem, kołacze czy kutie. Jednym z naszych ulubionych makowców jest ten na krucho – drożdżowym cieście, które Wam na te święta (i nie tylko) polecam 😉

Makowiec na krucho-drożdżowym spodzie z kruszonką

Masa makowa

Ciasto:
3 szklanki mąki
Kostka masła
Szczypta soli
2 jajka
¼ kostki drożdży
1/5 szklanki cukru brązowego

Kruszonka :
½ szklanki mąki
½ szklanki cukru brązowego
1 czubata łyżka masła

Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miseczki, posypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i jajka, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręką ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 15-20 minut do zamrażarki.
Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło i rozcieramy wszystkie składniki w palcach, aż do uzyskania kruszonki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (lub formę do tarty). Na ciasto wykładamy masę makową a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, smacznego 😉