Wakacje w październiku mają sporo plusów. Po pierwsze tam gdzie się wybierzecie nie będzie tłumów więc będziecie mogli spokojnie i w pełni naładować akumulatory na nadchodzące zimowe tygodnie, po drugie ceny nie będą tak wygórowane jak w sezonie. My jak wiecie postawiliśmy na Bułgarię – w zasadzie nie była przez nas planowana, bo zwykle z Pauliną babskie weekendy (tym razem babski tydzień )spędzamy w Gdańsku. Udało się nam jednak wypatrzeć taką ofertę, że nie mogliśmy powiedzieć jej nie. O tym czy warto pojechać do Bułgarii, czy warto jeździć na własną rękę i gdzie szukać najlepszych ofert jeszcze Wam napiszę, ale teraz zapraszam Was na szybki obiad, który nawet ja, zmęczona po podróży byłam wstanie ugotować ; )
Makaron penne z kurczakiem i porem
½ opakowania makaronu penne
1 por
1 filet z kurczaka
¼ szklanki białego wina
1 łyżka serka kremowego
1 łyżeczka musztardy (użyłam dijon)
2 łyżki mleka
2 łyżki masła klarowanego
Sól, pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę oprószamy solą i pieprzem. Pora kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 3-4 minuty kurczaka. Do kurczaka dodajemy pokrojonego pora i przesmażamy całość przez 2 minuty. Na patelnie wlewamy wino dodajemy serek, mleko i musztardę – mieszamy przykrywamy i dusimy 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany, odcedzony makaron dodajemy do sosu, całość mieszamy i serwujemy, smacznego 🙂
Zofia
Wspaniały przepis! Bardzo szybko i smacznie! Rewelacja
Gosia
a dziękuje bardzo, cieszę się bardzo, że smakował 🙂