Wakacje w październiku mają sporo plusów. Po pierwsze tam gdzie się wybierzecie nie będzie tłumów więc będziecie mogli spokojnie i w pełni naładować akumulatory na nadchodzące zimowe tygodnie, po drugie ceny nie będą tak wygórowane jak w sezonie. My jak wiecie postawiliśmy na Bułgarię – w zasadzie nie była przez nas planowana, bo zwykle z Pauliną babskie weekendy (tym razem babski tydzień )spędzamy w Gdańsku. Udało się nam jednak wypatrzeć taką ofertę, że nie mogliśmy powiedzieć jej nie. O tym czy warto pojechać do Bułgarii, czy warto jeździć na własną rękę i gdzie szukać najlepszych ofert jeszcze Wam napiszę, ale teraz zapraszam Was na szybki obiad, który nawet ja, zmęczona po podróży byłam wstanie ugotować ; )

 

Makaron penne z kurczakiem i porem

 

½ opakowania makaronu penne

1 por

1 filet z kurczaka

¼ szklanki białego wina

1 łyżka serka kremowego

1 łyżeczka musztardy (użyłam dijon)

2 łyżki mleka

2 łyżki masła klarowanego

Sól, pieprz

 

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę oprószamy solą i pieprzem. Pora kroimy w plasterki.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 3-4 minuty kurczaka. Do kurczaka dodajemy pokrojonego pora i przesmażamy całość przez 2 minuty. Na patelnie wlewamy wino dodajemy serek, mleko i musztardę – mieszamy przykrywamy i dusimy 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany, odcedzony makaron dodajemy do sosu, całość mieszamy i serwujemy, smacznego 🙂