Poszłam na targ i to był błąd i to dość ciężki bo 10 kg… , ale była taka ładna, czerwona i wołała do mnie kup mnie, kup mnie, że nie mogłam się oprzeć  Mowa o papryce. Zastanawiałam się co z niej zrobić i w końcu przypomniał mi się przepis który od kilku lat chciałam zrobić a jakoś nie było okazji – lute nica. To bułgarski sos z pomidorów, papryki i orzechów jest świetnym dodatkiem do wędlin mięs (także tych z grilla), na kanapki Zastosowanie wszechstronne, smak rewelacyjny i choć trochę z nią pracy jest to wierzcie mi warto! Tym bardziej, że i papryka i pomidory w dobrej cenie 

 

Lutenica – bułgarski sos pomidorowo-paprykowy

 

5 kg papryki czerwonej
3 kg pomidorów (najlepiej lima)
2 główki czosnku
1 szklanka oleju
1 szklanka orzechów włoskich
Sól
Oliwa z oliwek

Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka i gotujemy 25 minut. Pomidory przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do garnka, dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotujemy na niezbyt dużym ogniu.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą i gotujemy 45 minut. Paprykę przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów. Następnie wlewamy olej i gotujemy tak długo (u mnie jeszcze 45 minut), aż papryka i pomidory zgęstnieją . Kiedy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane drobno orzechy włoskie i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, gotujemy 5 minut.
Następnie gorący sos przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, na wiech każdego słoiczka wlewamy 1 łyżkę oliwy i starannie zakręcamy. Soki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Inspiracja – Moje gotowanie 08/2016