Zupy rybne nie należą do moich ulubionych ale będąc nad morzem nie odmawiam sobie ich zamówienia. Kiedy kupowałam łososia nie myślałam, że wyląduje on właśnie w zupie (w zasadzie to takie 2 w 1 zupa i drugie danie w 1 potrawie). Do tego to danie wymagające mało czasu, jedno garnkowe i bardzo aromatyczne – idealne na poprawę humoru w poniedziałkowe popołudnie. Jeśli więc macie łososia a brak Wam na niego pomysłu to ja polecam to prostą i pyszną zupę

Łosoś w bulionie imbirowym z makaronem

4 filety z łososia (po 200 gram każdy)
1 opakowanie makaronu azjatyckiego
1 pęczek kolendry
6 plasterków imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 chilli
1 ząbek czosnku
½ pęczka szczypiorku
Sok z 1 limonki
Sól, pieprz
600 ml wody
1 łyżka sezamu

Do garnka wlewamy wodę dodajemy posiekane łodyżki kolendry i połowę natki, plasterki imbiru, sos sojowy i cukier- zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar 15 minut. Do wywaru dodajemy posiekane chilli, czosnek i olej sezamowy – gotujemy 5 minut.
Łososia oczyszczamy i wkładamy do gotującego się bulionu, zmniejszamy płomień do minimum – gotujemy 5-7 minut.
W międzyczasie makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i odstawiamy na bok.
Kiedy łosoś będzie gotowy dodajemy natkę kolendry i posiekany szczypiorek i doprawiamy bulion do smaku solą,pieprzem i sokiem z limonki
Na 4 talerze wykładamy po porcji makaronu, na nim układamy ugotowanego łososia i wszystko zalewamy ugotowanym bulionem, posypujemy ziarnami sezamu i serwujemy, smacznego