Lody, lody dla ochłody!  Jest tak gorąco, że najchętniej z lodami bym się w ogóle nie rozstawała. Niestety  tych nadużywać za bardzo nie wolno, a już zwłaszcza kierowcom ; ) Wszystko przez to, że zawierają niezłą dawkę wody ognistej czyli whisky ; ) I tak to jest wersja zdecydowanie dla dorosłych, w końcu i nam się coś od życia należy ; )

 

Lody z miodem i whisky

 

1 i ¼ szklanki śmietany 30 %

1/3 szklanki whisky

¼ szklanki miodu płynnego

4 żółtka

 

Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając stopniowo whisky.

Żółtka ubijamy z miodem na puszystą masę ( mają podwoić swoją objętość ). Do powstałego kogla mogla dodajemy stopniowo śmietanę z whisky i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika  (zamykanego ) i wstawiamy go na minimum 3- 4 godzinny do zamrażalnika. Uwagą aby lody były delikatniejsze masę należy co 30 minut wyjąć i wymieszać im częściej to zrobimy tym lody będą delikatniejsze.