Zasypało nas! Nie do końca wierzyłam w zapowiedzi synoptyków ale zima powróciła i to na bogato. Dziś wychodząc rano z psem miałam nie lada problem z otwarciem drzwi, a zlokalizowanie zasypanej śniegiem łopaty trochę czasu zajęło. Nic to jednak nie ma tego złego, nadrobię śniegowe szaleństwo i zaraz po filiżance kawy i małym słodkim co nieco biegnę lepić bałwana (a może króliczka wielkanocnego? 😉 ) Żeby nie było, że ja tylko ten śnieg i śnieg to trochę za tą wiosną tęsknie. Tęsknie tak mocno, że skusiłam się na truskawki… Tak wiem, że nie ma to jak nasze, ale jak się nie ma co się lubi to się… 😉 I tym sposobem zapraszam Was na zupełnie obłędny sernik, przy kawałku tego cuda nawet ten śnieg nie będzie Wam straszny 😉

Limonkowy sernik z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto:
150 gram herbatników
100 gram masła

Masa serowa:
500 gramów serka homogenizowanego naturalnego
250 gramów sera białego
Skórka i sok otarty z jednej limonki
2 jajka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru w zależności od stopnia słodkości

Dodatkowo
1 tabliczka białej czekolady
80 ml śmietany kremówki
250 gramów truskawek

Przygotowanie zaczynamy od spodu sernika. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w garnuszku- odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą malaksera (można wałkiem do ciasta) i wsypujemy okruchy do miski – dodajemy przestudzone masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wylepiamy małą tortownicę po czym schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W czasie kiedy spód ciasta się chłodzi przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą prawie białą masę – stopniowo dodajemy do niej serek homogenizowany i biały – mieszamy aż składniki się połączą. Do masy serowej dodajemy skórkę i sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Moja masa miała konsystencję gęstej śmietany, jeśli Wasza będzie rzadsza dodajcie więcej mąki ziemniaczanej lub budyń np. śmietankowy.
Na spód ciasta wlewamy masę serową. Do piekarnika wkładamy blachę do pieczenia na nią wylewamy gorąco wodę, kładziemy kratkę do pieczenia a na niej ciasto. Ciasto pieczemy 45-60 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy ją na wolnym ogniu (nie może się zagotować). Do gorącej śmietany dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy wszystko razem aż do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na około godzinę, przed podaniem sernik dekorujemy truskawkami.