Zasypało nas! Nie do końca wierzyłam w zapowiedzi synoptyków ale zima powróciła i to na bogato. Dziś wychodząc rano z psem miałam nie lada problem z otwarciem drzwi, a zlokalizowanie zasypanej śniegiem łopaty trochę czasu zajęło. Nic to jednak nie ma tego złego, nadrobię śniegowe szaleństwo i zaraz po filiżance kawy i małym słodkim co nieco biegnę lepić bałwana (a może króliczka wielkanocnego? 😉 ) Żeby nie było, że ja tylko ten śnieg i śnieg to trochę za tą wiosną tęsknie. Tęsknie tak mocno, że skusiłam się na truskawki… Tak wiem, że nie ma to jak nasze, ale jak się nie ma co się lubi to się… 😉 I tym sposobem zapraszam Was na zupełnie obłędny sernik, przy kawałku tego cuda nawet ten śnieg nie będzie Wam straszny 😉
Limonkowy sernik z białą czekoladą i truskawkami
Ciasto:
150 gram herbatników
100 gram masła
Masa serowa:
500 gramów serka homogenizowanego naturalnego
250 gramów sera białego
Skórka i sok otarty z jednej limonki
2 jajka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru w zależności od stopnia słodkości
Dodatkowo
1 tabliczka białej czekolady
80 ml śmietany kremówki
250 gramów truskawek
Przygotowanie zaczynamy od spodu sernika. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w garnuszku- odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą malaksera (można wałkiem do ciasta) i wsypujemy okruchy do miski – dodajemy przestudzone masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wylepiamy małą tortownicę po czym schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W czasie kiedy spód ciasta się chłodzi przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą prawie białą masę – stopniowo dodajemy do niej serek homogenizowany i biały – mieszamy aż składniki się połączą. Do masy serowej dodajemy skórkę i sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Moja masa miała konsystencję gęstej śmietany, jeśli Wasza będzie rzadsza dodajcie więcej mąki ziemniaczanej lub budyń np. śmietankowy.
Na spód ciasta wlewamy masę serową. Do piekarnika wkładamy blachę do pieczenia na nią wylewamy gorąco wodę, kładziemy kratkę do pieczenia a na niej ciasto. Ciasto pieczemy 45-60 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i podgrzewamy ją na wolnym ogniu (nie może się zagotować). Do gorącej śmietany dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy wszystko razem aż do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na około godzinę, przed podaniem sernik dekorujemy truskawkami.
Dorota
Jest piękny, kusisz ale moze na drugi tydzień zrobię 🙂
Gosia
a dziękuje, do tego naprawdę, pyszny także polecam uwadze tym bardziej, że święta tuż tuż 🙂
Viola
Mam pytanie jaki serek homogenizowany i jaki twaróg mielony czy inny?!
Gosia
Serek homogenizowany naturalny ( ja kupuje w Aldim) , co do sera białego tradycyjna zwykła kostka sera ( dzięki temu struktura,sernika jest fajniejsza) ale jeśli wolisz gładkie ciadta użyj już zmielonego
Beata
Zrobiłam na Wielkanoc …… muszę szczerze napisać, że pomimo przygód i wszelkich przeciwności losu serniczek wyszedł mniam mniam.
Świeży smak limonki i słodycz białej czekolady ….. mój mąż powiedział „petarda” :).
Gosia
O jak miło,dzięki cieszę się że smakował. Ja jak Twoj mąż lubię to połączenie z białą czekoladą i twierdzę że to petarda ????pozdrawiam serdecznie ❤
Beata
Ja też uwielbiam takie smaki ….. właśnie wstawiłam do lodówki ciasto na „popękane ciastka cytrynowe”. Dzięki za te przepisy bo naprawdę proste i smaczne jednocześnie :).
A tak naprawdę sernik z powodu mojego roztargnienia powstał z jednej kostki sera przemielonego na szybko trzy razy i dwóch jogurtów naturalnych :). Ale i tak pyszny był 🙂
Gosia
potrzeba matką wynalazku 🙂 popękane ciasteczka narobiłaś mi smaka, chyba i ja się wezmę za pieczenie 🙂