Nigela Slatera uwielbiam i oglądam odkąd pamiętam, czyli odkąd w domu pojawiła się pierwsza kablówka 😀 Oglądałam tam wszystkie programy i choć nie zawsze wszystko rozumiałam to cieszyłam oczy widokiem pyszności przygotowywanych prze najlepszych kucharzy na świecie. W Polsce książki Nigela były niedostępne, ale w tym roku w końcu się pojawiła. I jest w niej ten przepis, który nam towarzyszy w letnie wieczory już kilka lat i w końcu nadszedł czas abyście i wy zachwycili się niesamowitym smakiem 2 składników połączonych i podkreślonych sosem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu i mięty – gwarantuje, że zakochanie się w tym smaku <3

 

Letnia sałatka z truskawkami i ogórkiem

 

450 gram truskawek

2 ogórki

10 listków mięty

5 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu (http://igraszkilosu.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu/)

1-2 łyżki miodu

 

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki kroimy na ćwiartki. Ogórka myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki do herbaty, a następnie kroimy go w kawałki wielkości zbliżonej do truskawek.

Do blendera wkładamy listki mięty, dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu i miód – miksujemy na gładki sos.

Truskawki mieszamy z ogórkiem i sosem, wstawiamy na 30 minut do lodówki, a następnie serwujemy, smacznego 😀

Przepis : Nigel Slater