Tamten rok obfitował w grzyby. Było ich całe mnóstwo i większość z nas je mroziła, przerabiała na sosy, suszyła, gotowała itp. Jeśli więc w czeluściach Waszych zamrażarek znajdziecie jeszcze woreczek mrożonych grzybów to koniecznie go wyjmijcie i zamieńcie nieco nudną pierś z kurczaka w pyszne, aromatyczne danie. Połączenie grzybów i suszonych pomidorów sprawi, że na chwile przeniesiemy się wspomnieniami do cieplejszych, bardziej kolorowych dni, naprawdę polecam 😉

Kurczak w sosie grzybowym z suszonymi pomidorami

4 filety z kurczaka
500 gram grzybów leśnych (u mnie prawdziwki)
8 szt. pomidorów suszonych
300 ml domowego bulionu drobiowego
1 łyżeczka oregano
50 ml śmietany 30%
1 garść natki pietruszki
3 łyżki oliwy
Sól, pieprz

Grzyby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy kroimy w plasterki.
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej na rumiano filety z kurczaka tj. po 3-4 minuty z każdej strony. Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerz.
Na patelnie wlewamy jeszcze odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone grzyby (2-3 minuty lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru). Kiedy grzyby nabiorą złotego koloru wkładamy do nich podsmażonego kurczaka, pokrojone suszone pomidory i zalewamy wszystko bulionem – przykrywamy i dusimy na niezbyt dużym ogniu 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem – gotujemy bez przykrycia około 5 minut. Kurczaka posypujemy natką pietruszki i serwujemy np. z makaronem, smacznego