Upały przyszły niesamowite. Szczerze gdybym mogła nie wychodziłabym pewnie spod prysznica. Niestety, nie mam tyle szczęścia – na takie chwile muszę poczekać aż wrócę z pracy ; ) Z tęsknoty za takimi widokami

 

i za wakacjami (które czekają mnie jeszcze mam nadzieję w październiku) obiad dziś w wersji fast i fit. Krewetki mało kalorii mają, za to mnóstwo smaku, sporo białka (aż 18g w 100 gramach), witaminę B12 i B3, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej, zwłaszcza w tak upalne dni – bo dzięki nim obiad będziemy mieć gotowy w 15 minut ; ) Spróbujcie sami – warto dać im szansę 😉

 

Krewetki z pomidorami i czosnkiem

 

250 gram krewetek

250 gram pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

Skórka otarta z ¼ cytryny

1/3 szklanki wody

Sól, pieprz

oliwa

Garść natki pietruszki

 

Krewetki obieramy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Czosnek obieramy a następnie drobno siekamy.

Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek – przesmażamy 1 minutkę. Dodajemy oczyszczone krewetki – smażmy  1-2 minuty. Dodajemy pomidory, skórkę z cytryny wlewamy wodę i smażymy całość około 4 minut. Oprószamy wszystko solą i pieprzem , dodajemy posiekaną natkę pietruszki – mieszamy i serwujemy, np. z chrupiącą bagietką, smacznego ; )