Zaczynamy przygotowania do Świąt. Przez następne dwa tygodnie pojawią się przepisy, które na przestrzeni ostatnich lat przypadły do gustu nie tylko mojej rodzinie i gościom ale i Wam, ale będzie kilka nowości, które właśnie przechodzą testy. A startujemy delikatną zupą krem z dodatkiem chrzanu i chrupiącym chipsem z boczku – idealna propozycja na świąteczny obiad (i nie tylko) 😉

Krem ziemniaczano-chrzanowy z chipsami z boczku

750 ml rosołu lub bulionu warzywnego lub drobiowego
6 ziemniaków
1 ząbek czosnku
1 słoiczek chrzanu (można mniej w zależności od upodobań)
¼ szklanki słodkiej śmietanki 12 lub 30 %
Sól, pieprz
150 gram wędzonego boczku

Do garnka wlewamy rosół lub bulion, dodajemy do niego opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbek czosnku – gotujemy 20 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie zupę wyłączamy i odstawiamy na chwilę aby trochę przestygła. Do zupy dodajemy chrzan – mieszamy i blendujemy wszystko na jednolity, gładki krem. Zupę z powrotem podgrzewamy, dodajemy do niego śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Boczek kroimy paski lub kostkę i wysmażamy go na patelni na chrupko około 3-5 minut.
Zupę serwujemy gorącą z chrupiącymi chipsami z boczku, smacznego.