Z weekendowej krótkiej wizyty w zaprzyjaźnionym sadzie przywieźliśmy reklamówki jabłek i cudnie pachnących małych ale pysznych gruszek. Czeka mnie więc domowe przetwórstwo, ale wciąż nie mogę zdecydować się co z nich zrobić. Zanim zapadną poważne decyzje dziś postanowiłam gruszkę zestawić z warzywem. Mówi się, że gruszka i pietruszka to duet idealny ja postanowiłam zaryzykować i gruszkę połączyłam z porem. I nie skromnie powiem, to pyszny duet, jak dodamy do tego element chrupiący w postaci prażonych migdałów to niby prosta zupa zmienia się w niecodzienne danie, które dziś na dobry, jesienny początek tygodnia Wam polecam 😉

 

Krem z pora z gruszką i migdałami

 

1 duży por (biała i zielona część)

2 średnie ziemniaki

2-3 gruszki

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

Sól, pieprz

4 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki masła

Kilka liści bazylii (opcjonalnie)

 

Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki (zarówno zieloną jak i białą część). Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy je i dodajemy pokrojonego pora – przesmażamy go około 5 minut. Kiedy por lekko się zeszkli dodajemy pokrojone ziemniaki i smażmy całość jeszcze 2 minuty, następnie dodajemy gruszkę, wlewamy bulion  i zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę około 15 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę wyłączamy i odstawiamy aby trochę przestygła.

Przestudzoną zupę blendujemy, następnie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem –gotujemy 5 minut.

W międzyczasie na suchą patelnie wsypujemy płatki migdałowej i prażmy je na złoty kolor około 2-3 minuty.

Zupę nalewamy na talerze, posypujemy płatkami migdałowymi, dekorujemy listkami bazylii i  serwujemy, smacznego ; )