Z weekendowej krótkiej wizyty w zaprzyjaźnionym sadzie przywieźliśmy reklamówki jabłek i cudnie pachnących małych ale pysznych gruszek. Czeka mnie więc domowe przetwórstwo, ale wciąż nie mogę zdecydować się co z nich zrobić. Zanim zapadną poważne decyzje dziś postanowiłam gruszkę zestawić z warzywem. Mówi się, że gruszka i pietruszka to duet idealny ja postanowiłam zaryzykować i gruszkę połączyłam z porem. I nie skromnie powiem, to pyszny duet, jak dodamy do tego element chrupiący w postaci prażonych migdałów to niby prosta zupa zmienia się w niecodzienne danie, które dziś na dobry, jesienny początek tygodnia Wam polecam 😉
Krem z pora z gruszką i migdałami
1 duży por (biała i zielona część)
2 średnie ziemniaki
2-3 gruszki
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
Sól, pieprz
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki masła
Kilka liści bazylii (opcjonalnie)
Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki (zarówno zieloną jak i białą część). Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy je i dodajemy pokrojonego pora – przesmażamy go około 5 minut. Kiedy por lekko się zeszkli dodajemy pokrojone ziemniaki i smażmy całość jeszcze 2 minuty, następnie dodajemy gruszkę, wlewamy bulion i zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę około 15 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę wyłączamy i odstawiamy aby trochę przestygła.
Przestudzoną zupę blendujemy, następnie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem –gotujemy 5 minut.
W międzyczasie na suchą patelnie wsypujemy płatki migdałowej i prażmy je na złoty kolor około 2-3 minuty.
Zupę nalewamy na talerze, posypujemy płatkami migdałowymi, dekorujemy listkami bazylii i serwujemy, smacznego ; )
Nati
prawdziwe igraszki smakami, jeśli zupa smakuje tak jak wygląda to musi być pyszna 😉
Gosia
jest, warto jej spróbować 🙂
Konrad
Pyszna robię już drugi raz
Gosia
<3 cieszę się bardzo :)