Plany weekendowe miałam zupełnie inne, ale jak to bywa z planami lubią się nieoczekiwanie zmieniać. Nie dość, że pogoda była niezbyt wymarzona to i organizm odrobinę zastrajkował. Na szczęście jest już lepiej i nowy tydzień, mam nadzieję, obędzie się bez niespodzianek. A, żeby i pysznie się zaczął to zapraszam Was na fenomenalny krem z marchewki z dodatkiem kolendry. Jeśli należycie do tej drugie grupy, który na samą myśl o kolendrze otrząsa się ze wstrętem to podpowiadam, można zastąpić ją np. pietruszką i też będzie pysznie 🙂

 

Krem z marchewki z kolendrą

 

1 cebula

1 średniej wielkości ziemniak

4 marchewki

2-3 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy mieć krem)

½ łyżeczki kolendry w ziarnach

½ łyżeczki cuminu

Sól, pieprz

2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

1 garść kolendry

4 łyżeczki śmietany

Papryczka chili (opcjonalnie)

 

Ziemniaka obieramy kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Do garnka wlewamy oliwę – dodajemy kolendrę w ziarnach i mielony cumin i przesmażamy chwilę przyprawy. Kiedy zacznie unosić się ich zapach dodajemy pokrojoną kostkę cebulę i ziemniaka, a także pokrojoną w plasterki marchewkę – mieszamy i smażmy 3-4 minuty. Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion – zagotowujemy całość, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy zupę pod przykryciem 20 minut. Zupę wyłączamy i odstawiamy na bok aby chwilę przestygła.

Przestudzoną zupę blendujemy, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i ponownie ją podgrzewamy.

Serwujemy ją z  kleksem ze śmietany , listkami kolendry i opcjonalnie posiekaną papryczką chili, smacznego ; )