Kto tak ja nie rozumie czemu dzisiejszy dzień jest wolnym od pracy ale cieszy się jak małe dziecko? Poniedziałki do lekkich nie należą nie zależnie od pory roku. Ale jesienią i zimą są jeszcze gorsze do przeżycia. Dlatego poniedziałek w którym można bezkarnie wylegiwać się w łóżku jest poniedziałkiem idealnym ; ) A, żeby lenistwo trwało jak najdłużej dziś na obiad pożywna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu zupa brokułowi w wersji kremowej z chrupiącymi grzankami pełnymi sera, ktoś chętny na miseczkę?

 

Krem z brokuła z grzankami z gorgonzolą

 

1 duży brokuł (500 gram)

1 średniej wielkości ziemniak

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

½ łyżeczki soku z cytryny

Sól, pieprz

1 bagietka

100 gram sera gorgonzola

1 łyżka masła + 1 łyżka masła

2 łyżki śmietany

 

W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i przesmażamy na nim posiekany w kostkę czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy obranego pokrojonego w kostkę ziemniaka i brokuła podzielonego na różyczki – smażmy 1 minutę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny – zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę około 20 minut. Zupę odstawiamy do przestygnięcia – blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy raz jeszcze.,

Bagietkę kroimy na kromki. Na patelni rozpuszczamy resztę masła i smażmy na nim na złoty kolor z jednej strony kromki bagietki. Kiedy Jedna strona bagietki się ze złoci przekręcamy ją i  na każdej kromce kładziemy plasterek sera, na patelnie wlewamy odrobinę wody, przykrywamy patelnie i smażmy aż do momentu kiedy ser się rozpuści.

Zupę rozlewamy do 4 miseczek, każdą porcję dekorujemy kleksem ze śmietany, serwujemy od razu z serowymi grzankami, smacznego ; )