Ten tydzień jest u mnie mega szalony i jego końca nie widać. Czeka mnie kilka wyzwań ale i przyjemności ( np. Food Blogger Fest w Warszawie), ale za nim przyjemności obowiązki. Zanim jednak się za nie zabiorę podrzucam Wam przepis na ukochane przez nas siekane kotleciki z kurczaka. Można dodawać do nich ulubione warzywa a ja proponuje Wam wersję z cukinią i cytryną – to połączenie jest przepyszne, musicie ich koniecznie spróbować.

 

Kotlety siekane z kurczaka z cukinią i nutką cytryny

 

2 filety z kurczaka

1 nieduża cukinia

Skórka otarta z ½ cytryny

½ pęczka szczypiorku

5 dag sera żółtego

1 jajko

2 łyżki majonezu kieleckiego

½ – 1 szklanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sól, pieprz

 

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię (mocno odciskamy z nadmiaru wody ), posiekany szczypiorek , otartą skórkę z cytryny i starty na tarce bądź drobno pokrojony ser żółty – mieszamy. Do mięsa wbijamy 1 jajko dodajemy majonez i połowę mąki – wszystko starannie mieszamy. Jeśli składniki się nie połączyły dosypujemy więcej mąki, doprawiamy ciasto do smaku sola i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy  kotleciki na rumiano po około 5 minut z każdej strony.  Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy gorące ( pyszne są też na zimno ) z ulubioną surówką m ziemniakami i np. sosem czosnkowym, smacznego  ; )