Ten tydzień jest u mnie mega szalony i jego końca nie widać. Czeka mnie kilka wyzwań ale i przyjemności ( np. Food Blogger Fest w Warszawie), ale za nim przyjemności obowiązki. Zanim jednak się za nie zabiorę podrzucam Wam przepis na ukochane przez nas siekane kotleciki z kurczaka. Można dodawać do nich ulubione warzywa a ja proponuje Wam wersję z cukinią i cytryną – to połączenie jest przepyszne, musicie ich koniecznie spróbować.
Kotlety siekane z kurczaka z cukinią i nutką cytryny
2 filety z kurczaka
1 nieduża cukinia
Skórka otarta z ½ cytryny
½ pęczka szczypiorku
5 dag sera żółtego
1 jajko
2 łyżki majonezu kieleckiego
½ – 1 szklanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sól, pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię (mocno odciskamy z nadmiaru wody ), posiekany szczypiorek , otartą skórkę z cytryny i starty na tarce bądź drobno pokrojony ser żółty – mieszamy. Do mięsa wbijamy 1 jajko dodajemy majonez i połowę mąki – wszystko starannie mieszamy. Jeśli składniki się nie połączyły dosypujemy więcej mąki, doprawiamy ciasto do smaku sola i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy kotleciki na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy gorące ( pyszne są też na zimno ) z ulubioną surówką m ziemniakami i np. sosem czosnkowym, smacznego ; )
Teresa
Bede chciala je zrobic bo mysle ze sa pyszne.
Gosia
Cieszę się bardzo, będę z niecierpliwością czekać na wiadomość czy smakowały ????
Jacek
Ooo .. takiej wersji z cytryna jeszcze nie robilem ale musze zrobic na niedzielny obiad. Gosiu a masz moze jakies przepisy na przekaski z grilla bo w sobote zamierzamy grillowac ze znajomymi 🙂
Gosia
Grill jeszcze odłogiem leży jutro pojawi się coś na pewno i będę się starała szybko uzupełniać ten dział ????
Beata
Pycha…. Dopiero dzisiaj zrobiłam. Mój mąż powiedział… „petarda”. Chłopcy zjedli pomimo tego że cukinia była w środku.
Co prawda trzeba trochę czasu na krojenie w kostkę poświęcić ale warto.
Gosia
Tak krojenie to jedyny minus ale warto teraz jak już próbowaliście i smakuje ( z czego się bardzo cieszę) możecie kombinować z dodatkami, pozdrawiam serdecznie
Elżbieta
Przepyszne polecam
Gosia Igraszki Losu
Cieszę się bardzo że smakowały ❤