Najpopularniejszym weekendowym obiadem w Polsce jest oczywiście schabowy. Jak wiecie jest większą fanką schabowego niż np. mielonego, ale tak czy inaczej szukam nowych pomysłów na jego przygotowanie. Tym razem z pomocą przyszedł Jamie Oliver. Powstały pyszne, soczyste kotlety w towarzystwie pachnących rozmarynem brzoskwiń, staną się ciekawym i smacznym urozmaiceniem tradycyjnego menu. Nam smakowały bardzo więc polecam i Wam 😉

Kotlety schabowe z brzoskwiniami Jamiego

4 kotlety schabowe z kością
4 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 puszka brzoskwiń lub 4 szt. świeżych
50 ml Bourbona lub whisky
Sól, pieprz

Kotlety oprószamy solą i pieprzem. Patelnie mocno rozgrzewamy i obsmażamy na niej na złoty kolor kotlety schabowe (po 3-45 minut z każdej strony).
Zarumienione kotlety przekładamy na talerza na patelnie wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek – smażmy go 1 minutę uważając aby się nie przypalił a ładnie zarumienił. Następnie na patelnie wkładamy połówki brzoskwiń i gałązki rozmarynu – smażymy po 1-2 minuty z każdej strony lub do momentu kiedy brzoskwinie lekko się zarumienią.
Na patelnie wkładamy z powrotem kotlety, wlewamy Bourbon lub whisky i zapałką zapalamy wlany alkohol (uwaga na ogień i włosy 😉 ). Kiedy ogień wygaśnie, kotlety przekładamy na talerz wraz z brzoskwiniami i ziołami i serwujemy razem z ulubioną sałatką, smacznego 😉