Kotlety mielone. Znacie doskonale moje zdanie na ich temat. Mam jednak swoich faworytów. Pierwsze to kotlety mielone z dodatkiem majonezu, które sądząc po ilości komentarzy i wiadomości zasmakowały także i Wam (http://igraszkilosu.pl/100-2) .  Drugie są równie pyszne i u nas pojawiają się tak samo często – a są z dodatkiem ketchupu http://igraszkilosu.pl/kotlety-mielone-ala-igraszki-losu-ii) . Mam nadzieję, że i moja 3 propozycja przypadnie Wam do gustu 🙂

 

Kotlety mielone z cebulką  

 

250 gram mięsa mielonego wołowego

250 gram mięsa mielonego wieprzowego

2 jajka

4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów

4 łyżki mleka

2/3 łyżeczki soli

1/3  łyżeczki czarnego pieprzu

1 duża cebula

olej

 

Bułkę tartą zalewamy mlekiem.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, lekko ją solimy i smażymy na złoty kolor (około 5 minut) – odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajka dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, przestudzoną, przesmażoną cebulę i wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut.

Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony.

Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką ; )