Kotlety mielone. Znacie doskonale moje zdanie na ich temat. Mam jednak swoich faworytów. Pierwsze to kotlety mielone z dodatkiem majonezu, które sądząc po ilości komentarzy i wiadomości zasmakowały także i Wam (http://igraszkilosu.pl/100-2) . Drugie są równie pyszne i u nas pojawiają się tak samo często – a są z dodatkiem ketchupu http://igraszkilosu.pl/kotlety-mielone-ala-igraszki-losu-ii) . Mam nadzieję, że i moja 3 propozycja przypadnie Wam do gustu 🙂
Kotlety mielone z cebulką
250 gram mięsa mielonego wołowego
250 gram mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
4 łyżki mleka
2/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1 duża cebula
olej
Bułkę tartą zalewamy mlekiem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, lekko ją solimy i smażymy na złoty kolor (około 5 minut) – odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajka dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, przestudzoną, przesmażoną cebulę i wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut.
Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony.
Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką ; )
Emilia
Witam. Po kolei będę smarzyła takie kotlety. Dziękuję za przepisy. Pozdrawiam.
Gosia
cieszę się bardzo, polecam jeszcze inne wersję – z ketchupem i majonezem też są pyszne 🙂